Feiten over afval.

door | Pack-Bag

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal produceren we in Nederland bijna 500 kilo afval per persoon, we noemen het dus niet voor niks een afvalberg. Iets meer dan de helft daarvan, 53% wordt gescheiden ingeleverd. Aan kop staan glas en papier, ongeveer 70% van al het glas en papier beland in de daartoe bestemde bak. GFT afval wordt voor 50% gescheiden ingeleverd, plastic voor 40% en drankkarton voor 21%. Dat kan dus nog veel beter!

Afval scheiden

Alles wat overblijft na het scheiden, het zogenaamde restafval, wordt in afvalverbrandingsinstallaties verzameld en verbrand. En ook al levert dit energie op, gescheiden inleveren is toch veel beter. Gescheiden afval kan namelijk gerecycleerd worden waardoor er weer nieuwe grondstof wordt geproduceerd. Meestal kost recyclen ook minder energie dan verwerken van nieuwe grondstoffen. Om nieuw aluminium te produceren is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. En de kwaliteit van gerecycled materiaal is meestal net zo goed.

Over wat er met ons gescheiden afval gebeurt, bestaan er heel wat fabels en geruchten. Vaak worden deze ook gebruikt als slap excuus om maar niet al te veel moeite te moeten doen. Volgens Milieu Centraal is afval scheiden wel degelijk belangrijk. Alles wat wij van glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval inleveren wordt apart verwerkt.

Minder afval

Hoe je het ook bekijkt, afval is een hot issue en iedereen heeft daar een eigen verantwoordelijkheid over. En minder afval produceren begint ook bij bewust keuzes maken over hoe je shopt.
Tip van de dag: gebruik je eigen herbruikbare boodschappentas! En ruil de plastic zakjes voor fruit en groenten in voor papier! Dan ben je al goed bezig.

 

Pack-Bag producten direct online kopen

Onze laatste blogs:

Handige tips voor het opruimen van tuinafval

Handige tips voor het opruimen van tuinafval

De lente wilde na een ijskoud einde van de winter niet echt goed op stoom komen, maar het lijkt er op dat we na lang wachten toch eindelijk van wat lenteweer kunnen gaan genieten. Als het zonnetje maar schijnt, dan voelt het al snel behaaglijk. Nu de vorst uit de...

Lees meer
Slim afval scheiden

Slim afval scheiden

Het is best omstreden. Er is en was veel kritiek, maar in onze gemeente is het sinds vorig jaar zomer ingevoerd. Papier, PMD en GFT worden thuis opgehaald. Glaswerk en textiel brengen we naar de specifieke containers en alles wat dan nog overblijft moet naar de nieuwe...

Lees meer
Pack-Bag en een beter milieu.

Pack-Bag en een beter milieu.

De laatste tijd zie ik steeds meer beelden die ik helemaal niet wil zien: exotische stranden die ’s ochtends bezaaid zijn met plastic afval, gigantische, drijvende vuilnisbelten vol plastic afval en andere troep die onze oceanen tergen. Deze beelden over ons milieu...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze post

Laat je vrienden ook meelezen!